Historik Svalbo

Huset Svalbo, en upplevelse

Svalbo byggdes ursprungligen som bostad för smeder vid Jerle Bruk. Åtta familjer bodde här. Huset uppfördes troligen i början av 1700-talet och är byggt helt i soltorkad lera.

Familjen Rudebert köpte huset 1979 och nu är huset bostad och keramikverkstad. Renoveringen av huset Svalbo var ett jättearbete, se bilden. Huset är mycket speciellt, vi kan ordna visningar och berätta om renoveringen. Guidad visning kostar 250:-/timme. Läs mer om renoveringen här. 

Huset Svalbo idag

I Svalbo är keramiker Moa Rudeberts verkstad och butik inrymd sedan 1982. Vi har öppet när vi är hemma. Några rum i huset är alltid öppna för besökare. Det finns också möjlighet att hyra in sig i huset för sammanträden, fester och andra evenemang.

Samla gärna ihop era vänner eller arbetskamrater och boka in några timmar i keramikverkstaden. Ni får tillfälle att tillverka era egna ljuslyktor! 400:-/person. Två ljuslyktor var får ni göra, bränning och glasering ingår. Och en kopp kaffe får ni också. Minst fem personer bör ni vara, fler än tio blir trångt. För mer info ring. Med jämna mellanrum har vi olika evenemang på Svalbo, läs mer om evenemangen här. 

Guidad visning. Vi har bl.a en utställning av Barbiedockor.